Добре дошли в сайта на Трудовец!

Честит Трифон Зарезан
публикувана: 14.02.2020г. 19:54 | прочетена: 678 | коментари: 0

В Трудовец днес бе голям празник- денят на виното Трифон зарезан. Трудовчани и гости на селото се събраха във вилна зона „Лозята“, за да почетат празника заедно.

Сред присъстващите бяха: кметът на село Трудовец Еленко Иванов, зам.-кметът на Община Ботевград Борис Борисов, секретарят на общината Стефка Граматикова и съветници от Общински съвет – Ботевград.

Преди началото на празника Отец Панайот отслужи водосвет за здраве и берекет.

В надпреварата за Цар на виното 2020 година се включиха над 20 винопроизводители. Комисията, която се зае с нелеката задача да избере най-доброто вино, бе в следния състав: Веселин Тодоров, Дарина Гергинова, Владимир Иванов, Иво Каменов и Кирил Вутов. За дегустацията отговаря Васил Коцев.

„Уважаеми трудовчани, скъпи гости, днес продължаваме една традиция, честваме празника на виното и лозята- Трифон зарезан.
В миналото Трудовец се е славил със своите грижливо отгледани лозя. В днешни дни няма толкова лозя, но трудовчани са запазили майсторлъка за правене на хубаво вино.
Желая на всички лозари, винопроизводители и любители на виното здраве и благоденствие. Нека Свети Трифон дари всички трудовчани със здраве и късмет!“- каза кметът на селото Еленко Иванов.

От името на Община Ботевград заместник-кметът Борис Борисов поздрави всички присъстващи:
„За мен е изключително удоволствие за поредна година на този ден да бъда с Вас и заедно да празнуваме този празник. Радвам се, че съумяваме година след година да запазваме нашите бит и културно наследство. Надявам се и занапред да е така! Пожелавам успех на всички участници в надпреварата за Цар на виното! На всички Вас и вашите семейства пожелавам много здраве, радост и да бъде весел днешният празник!“- каза той.

За да бъде избрана Царица на лозята, младите дами отчупиха от погачата, приготвена от миналогодишната Царица на лозята. Паричката се падна на Габриела Петкова.

За Цар на виното бе избран Цветозар Иванов. Тъй като той не успя да присъства, поради ангажимент, наградите ще му бъдат връчени по-късно. Той ще получи златен медал и специалната награда за най-добър винопроизводител.

След ритуала по избирането на Цар на виното и Царица на лозята бе извършено традиционното зарязване на лоза.

За празничното настроение на гостите се погрижиха танцов състав „Жар“ при НЧ „Никола Ракитин 1890“, музикантите от НЧ „Заря 1895“- гр. Правец и певиците Веселка Христова и Дияна Николова.« Назад

Коментари (0)

Добави коментар