Добре дошли в сайта на Трудовец!

Изложба с находки от проучване на храм "Св. Великомъченик Георги" - с. Трудовец
публикувана: 20.05.2017г. 13:46 | прочетена: 1484 | коментари: 0

На 18 май 2017 г. в Исторически музей Ботевград се откри  изложба с находки от проучване на храм „Св. Великомъченик Георги“ - с. Трудовец. 

В началото на събитието директорът на музея г-жа Тодорка Коцева приветства присъстващите. Тя сподели, че успехът на археологическите разкопки се дължи на много хора, организации и институции и на първо място на църковното настоятелство и отец Панайот, инициативния комитет, община Ботевград, Националния исторически музей и др.

Археологическите проучвания на храма са резултат от дългогодишни опити на Отец Панайот, църковното настоятелство, както и на инициативния комитет за спасение на църквата, да сигнализират общественото мнение и държавните институции за съдбата й. В началото на 2016г. кметът на общината Иван Гавалюгов провежда среща с проф. Божидар Димитров, директор на Национален исторически музей. Взето е решение за съвместно финансиране на предстоящите проучвателни дейности. С решение на Общински съвет Ботевград бяха отпуснати 10 000лв. от собствени приходи на общината за провеждането на археологически разкопки. На 20. 03. 2016г. с благоволението на Ловчански митрополит Гавриил, църковното настоятелство гласува разрешение за провеждане на археологически разкопки.

През месеците май и юни 2016г. бяха извършени разкопки и наблюдения от археологически екип с ръководител Филип Петрунов, археолог в НИМ, Виолина Кирякова, докторант към НБУ, Габриела Райкова, докторант в НАИМ при БАН, Рени Петрова, археолог в Исторически музей Ботевград, Михаил Николов, магистрант в НБУ и Илия Николов, художник-реставратор в Регионален исторически музей Благоевград.
Църквата е обявена за национален паметник на културата през 70-те години на миналия век.

Изложбата включва следните археологически открития: бронзов пръстен с монограм XIVв., бронзова монета- Римски Антониан- втора половина на IIIв., сребърна монета / Иван Александър с Михаил Асен/ 1332-1355г./ късна емисия 1360- 1370г., текстил със златни нишки, текстил с бронзови нишки, бронзов пръстен. Присъстващите имаха възможността да се докоснат до фрагмент от стенописна украса „Успение на Пресвета Богородица“ XVIв.

Проф. Дончо Партов разказа пред аудиторията за проектирането и реализирането на укрепването на църквата, положените усилия, и за цялостното изпълнение на проекта.

Относно археологическите разкопки, г-н Петрунов каза следното: „Чрез културното наследство, неговото изучаване и опазване, ние създаваме една специфична култура за нас самите и за поколението, което ще остане след нас. Това, което сме открили и събрали е една малка частица от тази култура, която нашите предци са искали да запазят за своите поколения. Добре би било с нашите партньори от църковното настоятелство и общината да разработим една програма за цялостното проучване и състояние на този паметник. Църквата е запазена до покрив, което означава, че ние не можем да я проучим цялостно преди тя да бъде реставрирана, така че да е безопасна за работа” каза Петрунов.

Думата бе предоставена на Отец Панайот, който разказа, че в разговор с проф. Божидар Димитров, той му е споделил изненадващите факти, че църквата се е запазила в цялостния си вид през годините. Той благодари на Ловчанския митрополит Гавриил, проф. Божидар Димитров, кмета Иван Гавалюгов, будните граждани и всички, включили се в трудната, но успешна задача.

Изложбата ще остане във фонда на музея, а фрагментът от стенописната украса ще бъде върнат обратно в църквата, след като приключи цялостната й реставрация.


Източник: balkanec.bg
 « Назад

Коментари (0)

Добави коментар