Добре дошли в сайта на Трудовец!

Началото
публикувана: 05.06.2013г. 22:35 | прочетена: 2780 | коментари: 0

Началото
През 1890 г. учителят Михаил христов от Дупница основава първото читалище, помещавало се в сградата на училището и използвало неговата библиотека. 1895г, е годината, в която ръководството на читалището се поема от местните учители Илия Попиванов, който става председател, и членове – Христо Делчев и Никола Маринов. Пет години след това е сформирана първата театрална трупа, предимно от учители. Първите изиграни пиеси са „Руска“, „Ивайло“ и „Цанко Дюстабанов“.  След  1912г. читалището преустановява дейността си, поради военните години. След 15-годишен застой през 1927г. читалищната дейност се подновява. Председател и и главен ръководител на театралния състав  е народният учител Никола Иванов, който с право е наричан емблема на читалището.
Сградата на Народно читалище „Никола Ракитин“е изградена с доброволен труд
През 1947 г. по предложение на  Васил Василев Диков – юрист от Трудовец, започва изграждане на нова читалищна сграда в центъра на селото. Върховният читалищен съюз отпуска заем в размер на 3 273 000 лв. Трудовчани се включват в изграждането с голям ентусиазъм. Две младежки бригади под ръководството на Марин Цанов и Васил Вутов, изработват безвъзмездно тухлите за строежа. Майсторите – зидари изграждат стените, а дърводелците правят дограмата. Трудът им е безплатен.
На 22 ноември 1947 г. сградата е открита, макар и недовършена и се отпочва  активна творческа дейност. Сформиран е читалищен хор с ръководител учителя Илия Тонев и танцов състав, чийто стожер е Манчо Коцов. През 1955г се провеждат акции за събиране на книги за библиотеката чрез доброволни дарения, успоредно със закупуване на нови книги. Към 1968г. книжният фонд на читалището е 5 545 тома. През 1957г. е построена и кинокабина о от 3 март същата година започва редовна прожекция на филми.
В началото на 1970 г. започва строителството на ново читалище с главен майстор Христо Ватев. От същата година функционират школи по пиано, акордеон и мандолина. Петър Панов близо 10 години подготвя единствения в района мандолинен състав от 17 души, прераснал заедно с хора в ансамбъл. Новата формация е носител на сребърен медал от Пети Републикански фестивал. През 1974 г. Женският народен хор е награден с със златен медал на Четвъртия Републикански фестивал, където получава званието „лауреат“. През годините съставите от читалище „Н.Ракитин“ имат много изяви в страната и чужбина с с редица златни и сребърни медали и други отличия.
Триетажната сграда  е открита през 1977г.
На 16-ти декември 1977г. новото читалище е открито от Тодор Живков, който засажда сребрист бор. Поставен е и гранитен камък. Продължават кинопрожекциите – по два художествени филма всяка седмица, а в сряда-ученически и детски филми. След 1978г,. е открита  музейна сбирка. През 1980 г. книжният фонд в библиотеката достига 14 299 тома. Закупени са 1200 нови книги. За 90-годишния си юбилей и 95 г. от рождението на Ракитин, читалището е наградено с Орден „Кирил и Методий Iстепен“. През 1988г. читалищната библиотека нараства на 25 700 тома.
В своята вековна история читалище „Н.Ракитин“ процъфтява и е важен фактор за културното развитие на поколения жители на Трудовец, благодарение на усърдната работа на 10 председатели – Никола Иванов, Цано Наков, Павел Стоянов, Никола Цанов, Цветана Цветкова, Веселин Вешков, Иванка Караджова, Петко ИВАНОВ, Цана Коцева  и настоящият председател Маргарита Стаменова. Не е малка и ролята на неуморния труд на 12 секретари, първият от които е Никола Коцев, а настоящият-Ваня Иванова.
Трудовчани –поети и литературни творци по душа и призвание
Поетичното творчество на Ракитин намира отклик в умовете и сърцата на не един литературен творец от Трудовец. Като продължители на поетичния талант, завещан им от изтъкнатия лирик, днес се изявяват поетите Даринка Петкова, Светла Бенчева, Анатоли Ачков, Иванка Меченова,  Петко Коцев, Цветан Василев, Росица Иванова и летописците Илия Попов,  и Иванка Караджова.
По-рано в годините след  2 000г. съвместно с Кметство Трудовец и Литературен клуб „Стамен Панчев“ се организира представянето на новоиздадени книги на местни поети и писатели от литературния критик Марин Кадиев – Председател на Съюза на българските писатели. През 2005г. по случай 115 г. от основаването на читалището и 120 г.от рождението на Ракитин е издадена Антология „Струйки от извора“, в която са включени произведения на творци от Трудовец. През 2010 г. се издава втора част на Антологията на творците от Трудовец по случай 120 г. Народно читалище и 125 години от рождението на Н.Ракитин.
Самодейците в читалището днес  продължава традициите
Два танцови състава поддържат огъня на Народнoтo фолклорно творчество.
Единият е Детски танцов състав е основан през далечната 1974г. към читалището в с. Трудовец с наименованието Детски самодеен фолклорен ансамбъл „Здравец“ от Иван Камeнополски. Вече 38 години няколко поколения талантливи българчета, увлечени от магията на българския фолклор, пресъздават в танци оригинални сюжети от народните обичаи и традиции. От 2005г. съставът носи наименованието „Лъжанчета“ и съществува самостоятелно заедно с танцов състав „Жар“, разчитайки единствено на спомоществователи и много дарители. Днес в състава  танцуват около 27 деца на възраст от 8 до 17 години. В репертоара са включени, както популярни танци от всички етнографски области, така и оригинални авторски танци.
Танцовият състав за възрастни „Жар” с художествен ръководител  Румен Петров от 2010г.  обединява 17 танцьори . Преди това от  2004г. съставът се ръководи от Иван Каменополски. В репертоарът са включени 7 основни танци – Шопски, Северняшки, Добруджански, Тракийски, местен „Кошерище” и др.
Певческото изкуство е запазена марка за читалище „Н.Ракитин“. До 2012г. Стоян Димитров  ръководи тригласен хор, а на негово място днес съществува Групата за народни песни и Детски хор за забавни песни.
Групата за стари градски песни към пенсионерски клуб „Весел живот“ с. Трудовец, съпътства културния живот на читалище „Н.Ракитин“ вече 6 години. Певческият състав е създаден на 11-ти май 2007г. Художествен ръководител е инж. Магда Стефанова. Отговорник е Коцо Манчев, а технически секретар в Лиляна Димитрова. Участниците в самодейната група са 16, от които 14 са жени и двама са мъже. Репертоарът се състои от близо 50 песни в жанровете стари градски, руски и патриотични песни.
 


Източник: Николинка Цолова
« Назад

Коментари (0)

Добави коментар