Добре дошли в сайта на Трудовец!

Народният обичай "Топене на пръстени" събра трудовчани
публикувана: 11.01.2020г. 22:29 | прочетена: 629 | коментари: 0

За поредна година НЧ „Никола Ракитин 1890“ – с. Трудовец, организира празнуването на народния обичай „Топене на пръстени“.

Събитието се състоя в квартал „Триъгълника“, при  чешма „Панчовска“. Присъстваха кметът на Трудовец – г-н Еленко Иванов и кметската администрация, Ръководството и управителния съвет на НЧ „Н. Ракитин“, директорът на ДГ „Здравец“ – г-жа Д. Стаменова, самодейци и граждани.

Красива девойка в народна носия благослови селото с венец, вит от росен здравец, полето – с венец от бяла пшеница, а всички девойки с венец от червен трендафил.

Момичета и момчета донесоха с котлета „василиевска вода“ – налята от различните краища на Трудовец: От чешмата при Петлите, при Недковец и от Гергьовската чешма.

„Събрахме водата, напълнихме котлето, а сега пръстенче или гривна в котленцето пуснете и желание си намислете, весели бъдете, а наричането на нас оставете“. Така водещите поставиха началото на „Топене на пръстените“.

За празничното настроение допринесоха народните песни в изпълнение на Диана Николова и кръшните хора около котлето с пръстените.
Водещата, г-жа Маргарита Стаменова, покани присъстващите на наричането утре от 11:00 часа, когато ще се избере и местността в Трудовец за ритуала следващата година.« Назад

Коментари (0)

Добави коментар