Добре дошли в сайта на Трудовец!

Откриване на мемориална плоча на Георги Попиванов
публикувана: 30.06.2013г. 17:12 | прочетена: 3985 | коментари: 0

          На  8 юни 2012 г, в Трудовец  по инициатива на фондация „Георги Попиванов“ се състоя тържествено откриване на мемориалната плоча на дома на големия езиковед, фолклорист и диалектолог Георги Попиванов, по случай 134 год от рождението му.
          Градината на дома му бе изпълнена с граждани на Трудовец и гости, сред които Веселин Драганов – кмет на селото, Теодорка Коцева – директор на историческия музей в Ботевград, „Заслужилият краевед“ - Симеонка Влайкова, Людмила Чудомирова - завеждащ библиотека Ботевград, Петя Мишева - координатор читалища София обл.  и родственици на Георги Попиванов.
          На фона на картини на худ. Венетка Нитова, водещият на събитието, г-жа Маргарита Стаменова,  предостави думата на председателя на фондацията г-н Димитър Димитров, който разкри пред  присъстващите  мащабността на делото на Георги Попиванов  и мотивира защо родственици и трудовчани трябва да се гордеят  с личността на фолклориста.
          Симеонка Влайкова разказа за човека, учителя и диалектолога Георги Попиванов, а от името на родствениците благодарност изказа г-жа Ана Велкова: „Георги Попиванов заслужава тази уважителност, защото той е не само един забележителен българин, не само че е роден, живял и   творил до последния си час тук – с. Трудовец, но е  посветил  по-голяма част от живота си безкористно в служба на хората. Един богат и съдържателен живот, живот на родолюбец, отдаден в полза на обществото, без да търси слава и материални облаги. Неговото най-голямо богатство е това, което е оставил за поколенията. Сам приживе Георги Попиванов е казал: „Доволен съм, че можах да запазя за поколенията едно голямо богатство, каквито са народните умотворения – песни, приказки, поговорки, гатанки и др., които са вече на изчезване.““« Назад

Коментари (0)

Добави коментар