Добре дошли в сайта на Трудовец!

По стар български обичай в Трудовец се отбеляза празникът "Трифон Зарезан"
публикувана: 19.02.2022г. 8:38 | прочетена: 454 | коментари: 0

След едногодишно прекъсване, по стар български обичай, в Трудовец се отбеляза празникът на лозаря и виното – „Трифон Зарезан“.

Свещеникът на селото – отец Панайот отслужи празничен водосвет, а водещият на събитието Георги Иванов приветства всички присъстващи и разказа за връзката между виното и любовта: „Хубавото вино се прави с любов, а любовта се полива с вино“.

Кметът на селото – Еленко Иванов, поздрави с празника всички трудовчани и гостите на селото и припомни, че на днешния ден се поддържа традиция, датираща от много години, когато целият склон на вилната зона е бил изпълнен с чудните лозя на трудовчани.

Състоя се дегустация на 17 вина от жури в състав: Председател Ангел Донов – дистрибутор на вина, Дарина Гергинова – агроном и Цветозар Иванов - Цар на виното за 2019 год. Оказа се, че хубавото вино се оценява по високи критерии – да е бистро и да не е със сладка жилка.

На първо, второ и трето място съответно бяха класирани вината на Стоян Николов (Щумара), Красимир Стаменов и Веселка Нинова.

От името на Кметство Трудовец с грамоти бяха наградени: Павел Наков, Димитър Илиев, Николай Нинов, Димитър - Джамбуша, Георги Ничов, Мирослав Овчаров, Боян Цанков, Георги Георгиев, Цветан Атанасов, Пламен Петков, Васил Маринов, Иван Пеев и Николай Васков.

С късмет от питката на старата Царица на лозята, бе избрана и новата Царица – Веселка Нинова, която пожела здраве и берекет през настоящата година.

За Цар на виното бе определен Георги Пенчев, показал най-добър майсторлък при производството на домашно вино.

Кметът на селото и новоизбраните Цар и Царица, изпълниха ритуала по зарязване на лозето.

В празничната програма взе участие танцов състав „Жар“ при НЧ „Никола Ракитин“ с. Трудовец, с ръководител Георги Иванов.« Назад

Коментари (0)

Добави коментар