Добре дошли в сайта на Трудовец!

Празникът на виното и лозята в Трудовец.
публикувана: 16.02.2015г. 18:16 | прочетена: 2111 | коментари: 2

Празникът на виното и лозята – Трифон Зарезан по традиция днес бе отбелязан в Трудовец. И тази година организатори са Кметството в Трудовец, съвместно с Народно читалище „Никола Ракитин” .
Тържеството се състоя във вилната зона на Трудовец – пред механа„Лозята”.
 
Близо 250 жители на селото и общината бяха дошли да се веселят по звуците на Младежки духов оркестър с диригент  Константин Гайдарски. Тук бяха и управителят на „ВиК Бебреш” Радослав Наков, общинският съветник Йордан Йорданов и координаторът на АБВ Тодор Христов.

Кметът Веселин Драганов бе облякъл празнична народна носия, за да напомни, че българите на празници трябва да се идентифицираме с нея. „Нека Свети Трифон ви благослови с много здраве щастие и берекет”, пожела той на присъстващите. В началото на празничната програма водосвет за здраве и берекет  отслужи отец Панайот. С музикален поздрав се включиха Групата за стари градски песни при пенсионерски клуб „Весел живот” с художествен ръководител Магда Стефанова.
Радушно бяха посрещнати изпълненията на децата от танцов състав „Жар” с ръководител Георги Иванов.

Както традицията повелява дойде и ред да бъдат обявени Царят на виното и Царица на лозята.
 
Тази година титлата Цар на виното спечели с хубаво вино Димитър Илиев, а Царица на лозята стана Виолета Райчинова.
Измежду 16 претендента за титлата трябваше да избира жури в състав - Кирил Вутов (председател), Георги Чинов, Димитър Димитров и Васил Стоянов. Те дегустираха вино на частни производители в продължение на близо час. Те бяха осигурили грамоти и предметни награди за участниците в конкурса за най-хубаво вино.
Накрая се състоя традиционният ритуал по зарязване на лозите, в който взеха участие кмета Веселин Драганов, Царя и Царицата на лозята.


Източник: balkanec.bg
« Назад

Коментари (2)

  • 1

Добави коментар