Добре дошли в сайта на Трудовец!

Представяне на албума "Полъх от миналото на Трудовец"
публикувана: 28.06.2013г. 23:17 | прочетена: 1858 | коментари: 0

                     Заключителният етап от конкурса "Миналото на Трудовец в снимки" се състоя на 25.10.2012 г. в големия салон на читалище "Никола Ракитин".
След като в продължение на 3 месеца трудовчани участваха в конкурса със снимки от миналото на Трудовец, фондацията се зае с изработване на албум с най-интересните и типични фотоси.

                     Гости на събитието бяха Веселин Драганов – кмет на с. Трудовец, Исторически музей Ботевград и директорката Тодорка Коцева, Исторически музей Правец начело с директор Таня Борисова, Пейо Пеев – председател на Литературен клуб „Стамен Панчев” и членове на клуба.

                     „Трудовец расте и хубавее, но колко поколения са си отишли от този свят, след като са градили домове и създавали деца, ние не знаем. Но сме длъжни да знаем и помним къде е нашият корен. На 31 октомври 2012 се навършват 62 години от деня, в който е издаден указ за смяна на името Лъжане с Трудовец. От този ден до днес, ние вървим гордо през годините и носим името трудовчани” – с това встъпление председателят на читалището, М. Стаменова, постави началото на вечерта.
                      Авторският колектив представи албума  с презентация. Вълнуващият разказ на Иванка Караджова оживи уникалните фотоси и допринесе присъстващите да усетят емоцията на миналото. Финалът на албума е един мост към настоящето. Под  мотото: „С годините духът на потомците на лъжанци се извиси до необятните простори на океана и науката, до величието на върховете“,  се представи гордостта на трудовчани днес -  мореплавателят Димитър Попгеоргиев,осъществил самостоятелно плаване до Куба, групата алпинисти, покорили четирихилядниците на Алпите и създаденото през 1991 г. в Трудовец висше икономическо училище - „Българо-датски колеж“
 
                      Ана Велкова, родственица на Георги Попиванов, поздрави авторския колектив и подчерта значимостта на свършеното от него.

                     Г-н Димитър Димитров, председател на фондацията, обяви победителите в конкурса, като им връчи албума „Полъх от миналото на Трудовец“, грамота и предметна награда. Специална благодарност бе изказана на г-н Николай Гайдарски, автор на идеята за конкурса  и спонсор за реализирането й. Г-н Димитров апелира събирателската дейност да продължи, за да бъде направено и второ, по-разширено издание на албума.

                     Кметът на Трудовец, Веселин Драганов, поздрави жителите на Трудовец за представянето на селото в снимки, като каза, че за него е чест да присъства на това събитие.

                      Трудовчани получиха и поздравителен адрес от Цветан Луканов - собственик на фирма „Лекс Груп”, в който се казва:„Уважаеми дами и господа, използвам възможността да ви поздравя за създаването на този албум, чиито фотоси разкриват историята, бита и традициите на селото още от неговото възникване. Възхитен съм от вашата патриотична инициатива за запазване и предаване на поколенията на духа, нравите и обичаите на родния край. Желая успех на благородната ви инициатива!”.« Назад

Коментари (0)

Добави коментар