Добре дошли в сайта на Трудовец!

Спомените на свещ. Иван Попилиев
публикувана: 24.06.2013г. 16:02 | прочетена: 2306 | коментари: 0

      Свещеник Иван Попилиев, роден в с. Лъжане през 1842 г., оставя за поколенията една малка, но много ценна книжка.  В нея са отрзени  спомените на свещеника  от времето преди Освобождението и самата война. Книжката е написана с характерните за нашия край стилни и езикови особености, което я прави още по-ценна.
      Свещеник Иван Попилиев  има само килийно образование, но се учи сам да чете и пише по църковните книги на баща си, който също е свещеник.
      Учителите и свещениците по онова време оформят образа на възрожденския интелигент. Те са носители на духовното обновление, което извежда българите от робството и духовната пустош на Ориента.
      „Поп Иван е един от най-будните хора в селото. Помня го – висок мъж, с руса брада и съсредоточен поглед. Макар и материално затруднен, даде на синовете си добро образование“. – пише за него проф. Стоян Романски.
      По значимост, написаните  „Спомени от преди и по време на Освободителната война“ от свещ. Иван Попилиев, проф. Романски сравнява с Житието на Софроний Врачански.
      Тази малка книжка е единствен документ за събитията по време на турското робство в нашето село. Това я прави особено ценна.  „Тези спомени, колкото и кратки, ще бъдат четени с лекота от всеки, в чийто ръце попадне тази книжка“ – Проф. Романски
     
„Спомени от преди и по време на Освободителната война“ може да изтеглите и прочетете от тук.« Назад

Коментари (0)

Добави коментар