Добре дошли в сайта на Трудовец!

Трудовец представи България и завоюва ПЪРВО МЯСТО
публикувана: 06.08.2013г. 20:26 | прочетена: 3071 | коментари: 2

             Делегацията трудовчани се завърна след тридневно отлично представяне в проекта за побратимяване в Щитаре, Словакия. В мероприятието участваха над 150  делегати от 5 страни. Официален гост на събитието бе премиерът на Словакия – Роберт Фиц. От Трудовец участие във визитата взеха Група за стари градски песни при клуб на пенсионера "Весел живот"  с ръководтел Магда Стефанова, Танцов състав "Лъжанчета" с ръководител Иван Каменополски и представители на местния футбол и пенсионери от клуб „Весел живот“.
            По повод инициативата, днес бе осъществена кратка презентация за впечатленията от посещението в Словакия в Пенсионерския клуб, от ръководителя на делегацията Миглена Банова. Тя изказа  благодарност на кмета на селото, Веселин Драганов, за активното му съдействие при осъществяването на програмата и му поднесе подаръци, дарени от жителите на чуждестранното село домакин. Г-н Драганов от своя страна благодари на участниците, че са дали всичко от себе си света да види Трудовец и, че са представили достойно България по  повод класирането си на първо място чрез представянето си.

           По време на престоя в с. Щитаре, трудовчани представиха нагледно и атрактивно традициите, обичаите и културното наследство на България, предоставяйки възможността на останалите участници да видят, чуят и опитат българското. Това бяха ръчно изработени изделия, демонстрирани бяха чисто български занаяти – плетене, предене и технология на изработване на мед, обясни Миглена Банова. Партньорите в проекта чуха и видяха още български народни песни и танци, както и опитаха български национални ястия. Българската представителна маса е била най-богата, най-красива и най-заобиколена. "Домакините ни накараха да се почувстваме, като у дома си“, сподели Банова и допълни, че организацията е била на много високо ниво. В тридневната програма словаците са представили освен занаятите на тяхното село, още и национално значимите традиции и обичаи. Нашите представители са посетили католическа служба, в която по думите на Маряна Василева е предизвикала голям отклик в сърцата на всички. Основната идея на службата е била: "Да бъдем взискателни един към друг, към себе си и да не бъдем алчни ...".Участниците в събитието възторжено раязказват за малкото, красиво, чисто и добре подредено село Щитаре. "Задружни са и всеки нещо прави" - споделят те.
           Президентът на обществен клуб "Хора за хора", България - Мая Арнаудова, обяви, че през май, 2013 г. мероприятието по проекта ще се състои в Трудовец. Ще бъдат посрещнати делегати освен от страните участнички в Щитаре, още от Малта и Англия.

Очаквайте снимки

This text will be replaced« Назад

Коментари (2)

  • 1

Добави коментар