Добре дошли в сайта на Трудовец!

Илия Николов Попов
публикувана: 02.12.2022г. 20:32 | прочетена: 872 | коментари: 1

Среща с личността на Илия Николов Попов

Той е скромен и обикновен човек с необикновен принос за Трудовец, признат и оценен на най-високо ниво. Гордее се, че е потомък на един от първите килийни учители в Трудовец, училищен настоятел и общественик – поп Михо.
Роден е на 14 юли 1939 г. в семейство на талантлив дърворезбар. Атмосферата на творчество и прецизен труд от страна на бащата и на всеотдайност и любов към земеделието, от страна на майката, създава предпоставка за успешен старт на Илия, който на всеки етап от своя живот доказва, че успешната личност непрекъснато развива себе си, уменията си и работи за другите.

Образованието е първата значима цел в неговия живот.
През 1953 г. завършва с „Отличен“ основното си образование в с. Трудовец; 1957 г. получава своето Свидетелство за зрелост от Средно училище „Н. Й. Вапцаров“ гр. Ботевград с оценка „Отличен“; 1960 г. завършва Полувисш ж. п. институт „Т. Каблешков“ гр. София. Пред вид отличната му подготовка е разпределен към Ревизорски пункт в гара Мездра. В българската народна армия Илия Попов е редник, но заради показаните умения и познания получава воинското звание „младши лейтенант“. Впоследствие, след поредица военни обучения и отлична характеристика е произведен последователно в „старши лейтенант“ и „капитан“. В годините на професионална и обществена активност завършва школа за подготовка на кадри по Гражданска отбрана към щаб на ГО на НРБ със специалност: „Началник щаб ГО“.
Стремежът за развитие и реализиране на личния си потенциал, го прави човек на действието. Негов ръководен принцип в живота е, че „мерило за добрите намерения са делата, а не думите“.

Господин Илия Попов има свой принос за развитие на промишлеността в Ботевградския регион.
От 1963 до 1982 г. работи в завода за автобуси „Чавдар“ в Ботевград, като непрекъснато повишава квалификацията си. Работи последователно като технолог, механик и началник на Ремонтно-монтажен цех. За своя 20 годишен принос за развитието на комбинат „Чавдар“, Илия Попов е награден с „Почетен знак на комбината II степен“.
От 1982 до 1991 г. е един от първите ръководители на завод „Възход“ в Трудовец, заместник директор по производствените и технически въпроси. Тогава обемът на завода се увеличава двукратно – започва вторият етап на неговото разширение, реконструкция и модернизация
Това са години, когато Илия Попов се е докоснал до много  трудовчани и е спечелил тяхното доверие и приятелство с грижата, всеотдайността и уважението към тях.

Няма гражданин на нашето село, който да не познава г-н Илия Попов като общественик – Съветник, а след това и секретар в Общинския народен съвет, секретар на Общоселския партиен комитет.
Във време на еднопартийна система, чрез обществената си дейност като партиен секретар на кметство Трудовец, г-н Попов раздава човечност и придава смисъл на това, което се прави за местната общност. Той организира, координира и обединява всички институции и предприятия на територията на селото. Негови статии са отпечатвани във в. „Ботевградски пламък“ и „Софийска правда“.
В поздравителен адрес по повод 50 годишния му юбилей, стопанският и обществен актив на Трудовец отбелязва: „…Твоята пословична честност и делнична справедливост са държали винаги отворени вратите на твоите кабинети. Много са трудовчани, потърсили и намерили помощ в тях“.  
За обществената си дейност, Илия Попов е награден два пъти от Държавния съвет на Народна Република България: Юбилеен медал „ 100 години от Освобождението на България“ и Юбилеен медал „1300 години България“.
Активната дейност на г-н Попов продължава и след пенсионирането му, когато специализира практическо овощарство и лозарство. Усвоил до съвършенство резитбата на лозя и овощни насаждения, той става известен не само в Трудовец, но и в общината. В периода ноември-март е изпълнявал по 120 поръчки.

С приноса си в краеведската наука, Илия Попов създава повод за гордост на всеки гражданин на Трудовец
Познанията, любовта към родното село и хората, активната дейност за икономическото развитие на Трудовец, съчетани с вечно търсещ дух, разгръщат креведските способности на г-н Попов. За неговата проучвателска , събирателска и изследователска дейност, на 14.07.2009 г. Община Ботевград го удостоява с ПОЧЕТЕН МЕДАЛ, а Димитър Коцев, писател-краевед, отбелязва: „Най-голямо удоволствие му доставя възможността да посети всяко интересно кътче от землището, за да го изучи, да го почувства и възприеме по особен начин, а след това видяното и преживяното да нанесе в своите дневници.“
 За пет години Илия Попов издава летописната книга „Трудовец – древен и млад“, а само след още пет,  „Христоматия по история на с. Трудовец“. Поколенията  ще бъдат признателни за съхранената история на Трудовец, която е безценен източник на информация.

Какви следи оставя г-н Илия Попов сред своите съграждани, споделя учителят по български език и литература в ОУ „Л. Каравелов“ с. Трудовец, Даринка Петкова:
                              „ Един достоен син на Трудовец
    За мен Илия Попов не е само краеведът на Трудовец. Преди всичко той е човек, надарен с висока интелектуалност, безукорна честност и социална всеотдайност. Със своя неуморим стремеж да запечата в книга историята на родното село, Попов продължава да върви по своя благороден земен път. Безкористно се раздава за Трудовец с изстраданата си обич към него и неговата история.
    Омъдрен от годините, Илия Попов доказва с поведението и с отношението си към хората, че за човечността няма възраст. А значимият му труд " Трудовец -  древен и млад" го утвърждава като краевед, изтъкан от благонравие и висока отговорност към своята мисия“.« Назад

Коментари (1)

  • 1

Добави коментар