Добре дошли в сайта на Трудовец!

Ново издание на книгата на свещ. Иван Попилиев "Спомени от преди и по време на Освободителната война"
публикувана: 30.11.2018г. 23:27 | прочетена: 2253 | коментари: 0

Фондация "Георги Попиванов" бе партньор на Библиотеката при НЧ "Никола Ракитин 1890" при реализиране на проекта "Огънче от миналото в шепите си нося". 

Днес в ОУ „Л. Каравелов“ –с. Трудовец, бяха представени етапите и дейностите, с които Библиотеката при НЧ „Н. Ракитин“ реализира своя проект.

Председателят на читалището – М. Стаменова, презентира същността на проекта и основни моменти по реализирането му – проучвателска дейност и преиздаване на книгата на свещеник Иван Попилиев „Спомени от преди и по време на Освободителната война“, издадена през 1938 г.

Партньори на библиотеката са Кметство с. Трудовец и фондация „Георги Попиванов“

Общият бюджет е 2 194,20 лв, като     Читалището съфинансира 279 лв, а фондация „Г. Попиванов“ – 100 лв.

За дейността на библиотеката и читалището, по проекта са закупени лаптоп, фотоапарат и тонколона.

Представянето на преиздадената книга започна с разказ за автора – свещ. Иван Попилиев, който е роден през 1842 г.

В презентацията бяха показани графики на младите художници Ниа Паула Вутова от Трудовец и нейните съученици от Художествената гимнзаия в София -  Ана Сокерова и Катерина Кацарова, както и репродукции на картини от Венетка Нитова, които също участват в новото издание.

Ученици от Трудовец прочетоха интересни истории от книгата, а секретарят на читалището – В. Иванова привлече вниманието на присъстващите върху значението на думи от някогашния бит на хората.

Последва интересния разказ на Иванка Караджова, внесла в новото издание уточнения и достоверни допълнения от гледна точка на историческите събития по онова време.

Председателят на Фондация "Г. Попиванов", г-н Д. Димитров, поздрави г-жа Караджова и изтъкна значението на книгата, която дава и корени, и криле.

Приключването на дейностите по проекта „Огънче от миналото в шепите си нося“ завърши с поднасянето на цветя пред паметника на загиналите във войните, по повод 141 г. от освобождението на Трудовец от турско робство.
« Назад

Коментари (0)

Добави коментар