Добре дошли в сайта на Трудовец!

Отчет на Кметство с. Трудовец за 2018 г
публикувана: 14.11.2018г. 19:45 | прочетена: 1808 | коментари: 4

           Уважаеми Трудовчани,

              Измина и третата година от мандат 2015 г. – 2019 г. с която не можем много да се похвалим, но все пак на фона на обстановката в държавата свършихме и доста належащи и полезни за Трудовец неща.

            Какво свършихме през 2018 г. съвместно с община Ботевград. Приетите инвестиционни мероприятия в бюджет 2017 г. – 2018 г. са почти изпълнени:

Основно задължение на кметската администрация е качественото и навременно обслужване на населението. И тази година служителите се справят  безупречно със своите задължения. Няма регистрирани оплаквания от жителите на с. Трудовец за несвършени навреме работи. Стремим се за своевременно и качествено обслужване и разбира се го постигаме. Обработени са за периода 1789 преписки.

 Дейност по направления:

 Екология и чистота – основен приоритет на кмета. Определихме място за строителни отпадъци под „Оранжерията“, които своевременно извозваме до определеното място в Ботевград. Но продължават недобросъвестни жители да изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места. Сметосъбирането и сметоизвозването се извършва от фирма БКС – ежеседмично. Считам, че фирмата до сега се справя добре. За периода добре се справяме с налични сили с поддържането на парк „Ракитин“ и площадното пространство. Парка бе окосяван редовно, така че да има приветлив вид и да бъде предпочитано място за отдих. Съвместно със сдружение „Трудолюбци“ бе спечелен проект и бяха реализирани мероприятия от допълнителни спортни съоръжения  - изграждането на мястото на водното огледало на скамейки и лятно кино. ежеседмично през летния сезон се прожектираха филми.

            Раздадени бяха около 80 бр. кофи за смет тип пластмасови. В момента тече обществена поръчка и ще бъдат задоволени и останалите, които са подали  заявления. Снегопочистването на селото бе на добро ниво съгласно зимните условия. Фирмите се справиха много добре. За информация улиците само се почистват от снега не се опесъчават, така ще бъде и през тази година.

 Социална политика – продължава привилегията пенсионерите да ползват карти за безплатно пътуване с обществения транспорт. Пенсионерският клуб отново бе подпомогнат финансово от общината. Продължава раздаването на топла храна, от която се възползват 16 човека.

            Ежемесечно бенифициентите на социално подпомагане се обслужват от социален работник на място в кметството.

            Хранителни пакети бяха раздадени за Великден на около 300 човека. На 140 от червения кръст и около 160 благодарение на нашият съгражданин Николай Чудомиров с помощта на фондация „Хора за хора“. От това се възползваха и учениците от ОУ „Любен Каравелов“, ОДЗ „Здравец“. Искрено благодаря на г-н Чудомиров за жеста. Помощта се състоеше от хранителни пакети.

 Култура – основен и важен фактор в обществения живот на селото. Дейността обхваща предимно съхраняване на българщината, честване на бележити дати, празнични концерти и участие в проекти. Читалището, съвместно с пенсионерския клуб участваха в 3 спечелени проекта „Еразъм +“, Здравословен начин на живот - през месец юни Полша, през месец август Румъния, месец септември Румъния. В проектите взеха участие 18 младежи и 3 ръководителя.         

           Освен празничните мероприятия, тази година беше организиран и проведен първият фолклорен фестивал. Организацията и провеждането бяха на много високо ниво, за което благодаря на организаторите и участниците в мероприятието, в което участваха около 300 човека. В журито и гост на фестивала бе г-жа Н. Робева, която бе очарована от организацията и възможностите на участниците.

            През месец Март библиотеката спечели проект към фондация „Глобални библиотеки  България“  на стойност 2168 лв.

            Преиздадена бе и книгата на свещеник Иван Попилиев „Спомени от преди и по време на освободителните войни“. Представянето й ще бъде на 27 ноември 2018 г. 

            Отпечатана бе и втората книга за Трудовец с автор Илия Попов „Христоматия по история на Трудовец“ – продължение на книгата „Трудовец  древен и млад“.

            През лятото танцовите състави участваха във фестивали в Гърция, Свети Власт, Троян, Самоков, Врачеш.

 Образование

            Образованието на територията на с. Трудовец е на високо професионално ниво, независимо, че някои родители не го оценяват и водят децата си на детска градина и начално образование в гр. Ботевград и гр. Правец, което е груба грешка. Учебните заведения в с. Трудовец – ДГ „Здравец“ и ОУ „Любен Каравелов“ са се доказали както в общината, така и в България със своите възпитаници. 

              В ДГ „Здравец“ бяха доставени по проект от „А1“ лаптоп, интерактивна дъска, мултимедиен проектор и 25 бр. таблети.

            В ОУ „Любен Каравелов“ – се обучават се 127 ученици. Доставени бяха нови чинове и интерактивна дъска (спонсорство от „Международно висше бизнес училище“ гр. Ботевград).  Учебната база е перфектна и децата се обучават от учители с висок професионализъм, което е видно и от постигнатите през годината резултати. Учениците отново печелиха призови места в олимпиади и състезания.

 Здравеопазване

Кметската администрация има добра комуникация с екипа, обслужващ здравно населението на с. Трудовец. Завършен бе ремонта на поликлиниката, което подобри уюта при посещение на лекар и зъболекар. През изтеклия период няма постъпили оплаквания от дейността на лекарския екип. На територията на селото продължават да работят 3 стоматологични кабинети.

 Спорт и физическа дейност – община Ботевград откупи игрището на селото и инициатори с много труд го превърнаха в добър стадион. Ремонтирана бе постройката за съблекални. Отбора започна да играе домакинските мачове в Трудовец. Момчетата до сега се представят много добре. Желаем им много успехи в непрофесионалната група.

Завършена бе и спортната площадка, като беше организиран футболен турнир и бе открит паметен знак и име на площадката в памет на Стефан Василев – дългогодишен организатор на спорта в Трудовец.

 Изпълнение на мероприятията в инвестиционната програма, заложени в бюджет 2018 г.
 Заложените мероприятия в инвестиционната програма за 2018 г. са изпълнени както следва:

 •  Ремонт покрива и помещения на сградата на читалище „Н. В. Ракитин“
 • Подмяна осветителните тела на парковото осветление на парк „Ракитин“
 • Довършване на спортната площадка  - монтаж на изкуствена трева, мрежа, ново осветление
 • Изкърпване на улици – ул. „Тутракан“, ул. „ Хаджи Димитър“, ул. „Александър Стамболийски“, ул. „Спортна среща“, ул. „Опълченска“, ул. „Урвич“, пътя до мах. Манастирица, пътя до гробищният парк и др.
 • Асфалтиране на улиците – участък от ул. „Бистрица“, ул. „Васил Ангелов Цоцов“ до ул. „Републиканска“, ул. в мах. Манастирица
 • Ремонт на течовете в сградата на ДГ „Здравец“
 • Пребоядисване и изкърпване мазилка на сградата на църквата „Св. Георги“
 • Подмяна водопровода и изграждане канализация на участък от ул. „Бистрица“
 • В момента се извършва ремонт на корпуса на ДГ „Здравец“ – ремонт на покрива и смяна на дограмата.
 • До дни ще бъдат монтирани навесите на трите спирки на градски транспорт.

 
Кмет на с. Трудовец: Веселин Драганов

 
« Назад

Коментари (4)

 • 1

Добави коментар