Добре дошли в сайта на Трудовец!

Шест младежи от Трудовец заминават на междукултурен обмен в Северна Ирландия
публикувана: 19.08.2014г. 18:52 | прочетена: 2747 | коментари: 3

Шест младежи от Трудовец и шест от Ботевград на Обществен клуб ”People to People” заминаха тази сутрин за град Лондондери (Северна Ирландия) на младежки международен обмен. Посещението им е по спечелен проект „Споделяне на мира” на Народно читалище „Никола Ракитин 1890” по програма „Младежта в действие ”по линия на американската неправителствена организация „People to People”. В рамките на 10 дни нашите ученици ще се срещнат с кмета на Лондондери, ще посетят Парламента  на Северна Ирландия в Белфаст и ще осъществят междукултурно обучение за толерантност между различните култури и религии. Тема на разговорите в младежкия обмен ще бъде конфликтът отпреди близо 30 години между  Северна Ирландия и Обединеното Кралство Англия, основаващ се на множество етно-политически конфликти между католици и протестанти, наричани още „националисти“ и „юнионисти“. Католиците желаят Северна Ирландия да се събере с Република Ирландия, а протестантите да остане част от Обединеното кралство. Децата от българска страна ще разискват и търсят аналогията в развитието на конфликта между Украйна и Русия, и как това влияе на нашата страна.
По време на престоя си в северната държава, младежите ще мерят сили със своите връстници в спортни игри и разнообразни посещения до природни обекти.
Те бяха изпратени от своите родители и кмета на Кметство Трудовец Веселин Драганов тази сутрин в 9.00ч. Участниците в обмена заминават с Мая Арнаудова- координатор на клуба и Нели Генова - ръководител на групата. Главни организатори на инициатива са Маргарита Стаменова - председател на читалището, Цветелина Владова - библиотекар и Спас Стоянов от Пенсионерски клуб "Весел живот". Проектът и цялостната дейност на клуба се осъществява с активната подкрепа на кмета Веселин Драганов. Той приветства децата за ентусиазма и желанието да работят в рамките на проекта и пожела на участниците в международния обмен успех. „Чакам ви да се завърнете с усмивки”, каза вместо на „Добър час” Драганов и както повелява традицията поръси асфалта пред бусчето с вода.
 
 
Обществен клуб ”People to People” Ботевград е учреден 2011 г. и  е част от Международната структура  ”People to People” . Неговото лого гласи „Мир чрез разбирателство”. Мисията на клуба е издигане на гражданското самосъзнание, както на младежите, така и на жителите от другите възрастови групи на с.Трудовец, както и участие в национални и международни проекти. Клубът е установил трайни връзки с Кметство Трудовец, Народно читалище „Н.Ракитин” и Дневния център в с.Трудовец.
 


Източник: balkanec.bg
« Назад

Коментари (3)

  • 1

Добави коментар