Добре дошли в сайта на Трудовец!

Трудовец отбеляза 146г. от Освобождението на България
публикувана: 04.03.2024г. 1:01 | прочетена: 213 | коментари: 0

В Трудовец, в 11:00 часа, с опънат български трибагреник, празнично шествие се отправи към Паметника на загиналите във войните, където свещеникът на селото, отец Панайот, отслужи панихида за героите, дали живота си за свободата. Всички институции на територията на селото и граждани поднесоха венци и цветя.

Шествието продължи до площада пред Кметството, където се състоя церемония по издигане знамето на Република България.

Водещите на празничната програма – Диана Стаменова и Жан Найденов, разказваха за значимостта на датата 3 март: „На този ден изстрадалата ни земя, напояване хилядолетия с кръвта на хиляди борци, изгрява свободата. На този ден светът поздравява непокорна България, възкръснала от руините на жестоко робство“.

Кметът на Трудовец, г-н Еленко Иванов, поздрави присъстващите с Националния празник и подчерта: „Свободата е ценност, която за нас, българите, е белязана със знака на страдание, порив и мъжество. Това никой и никога не бива да забравя. Нека бъдем достойни българи в днешните трудни времена. Да помним националните идеали и да пазим историческата си памет“.

Празнична програма изнесоха учениците от 4 клас при ОУ „Л. Каравелов“ с ръководител Мариана Георгиева и самодейци при НЧ „Н. Ракитин 1890“.

След топовен изстрел, хванати за ръка, единни с ритъма на българските хора, присъстващите изпълниха площада на Трудовец.« Назад

Коментари (0)

Добави коментар