Добре дошли в сайта на Трудовец!

Ученици oт ОУ "Л. Каравелов" посетиха Народното събрание
публикувана: 02.03.2018г. 22:09 | прочетена: 1635 | коментари: 0

Група ученици от ОУ „Л. Каравелов“ – с. Трудовец, днес посетиха държавния орган, който управлява законите на Република България - Народното събрание.

Целта на посещението е свързана с кариерното ориентиране на учениците – запознаване с повече професии и служебни ангажираности в реални условия.

Групата бе посрещната от народния представител от Ботевград – Мартин Тинчев и два гида. Първите впечатления бяха от охраната и контролът на пропускателния режим, след  което се осъществи присъствие в пленарна зала за около 30 мин. Вълнуващ момент бе представянето на групата като гост в пленарна зала, след което последваха аплодисменти  от присъстващите народни представители.

Учениците наблюдаваха как народните представители обосновано задаваха въпроси на министрите, а те от своя страна отговаряха изчерпателно. По-големите ученици разпознаха познати лица от телевизионния екран.

Извън пленарна зала групата от Трудовец получи специално внимание от бившия Министър на здравеопазването – Десислава Атанасова, която разговаря с децата и ги поздрави по случай Националния празник – 3 март.

След впечатляваща среща с Министъра на образованието и науката - Красимир Вълчев, който се снима с учениците, гидовете показаха мястото за изявления и някои от децата се вживяха в ролята на депутат.

Забелязаха се и журналистите. Техните настъпателни интервюта се случваха на няколко места.

В огледалната зала учениците бяха поставени в условия за водене на дебат. Депутатите Ася Пеева – член на комисията по образование и наука, и Мартин Тинчев от Ботевград, разказаха за същността на парламента. Запознаха децата с функциите и задълженията на квесторите, охраната, гидовете, председателя на Народното събрание. За него Ася Пеева обясни, че е пръв сред равните. Всички народни представители са равни. Те избират председателя. Тя направи паралел на работата на депутата и ученика. Общ бе изводът, че за да бъде способен човек в по-зряла възраст и да може да  поема отговорности и да решава проблеми, е необходимо в ученическа възраст да се учи качествено.

Депутатката обясни, че за да се помогне на децата да побеждават себе си, ще се работи върху закон за деца, които са се отклонили от правилния път и закон за деца, жертва на тормоз.

Двамата депутати провокираха децата да задават въпроси и да отговарят на въпроси.« Назад

Коментари (0)

Добави коментар