Добре дошли в сайта на Трудовец!

Венета Нитова
публикувана: 05.07.2013г. 12:48 | прочетена: 4351 | коментари: 0

    “Не търсех рисуването, то ме намери”.
   С тези думи Венетка Нитова започна разказа си за страстта към изобразителното изкуство.

   Преживян емоционален момент отключва нейната дарба преди около 20 години.
   Началото е спонтанни щрихи с въглен, които отразяват душевното й безпокойство.
   В последствие дарбата й, съчетана с труд и ясна цел, довеждат до създаването на изящни картини, които провокират чувство за красиво, приятно и спокойно. Изградени са с маслени бои.
   Богатата култура и познание от различни области й помагат да създава интересни сюжети.
   Венетка Нитова е родена и учила в Трудовец. В момента живее и работи във вилната зона на Трудовец.


   Ето какво разказва нашата художничка за себе си /29.11.2009 г./:

   „Мечтата ми бе да се занимавам с биология и химия … с генетика. Но отглеждайки двамата си сина, неусетно потънах в омайния свят на изобразителното изкуство. Започнах с въглени от печката, минах през многобройни учебни рисунки с молив, скици с акварел и пастел. Не съм завършила нито ходожествено училище, нито академия, но когато човек търси – намира.
   Запознах се с хора, които разбират и са учили, търся непрекъснато литература. И така този процес на тъсене и учене стана част от мен. Днес рисувам маслени картини с професионални бои, платна и лакове. Не крия, че съм прерисувала и чужди картини. Например на Шишкин, Айвазовски, Клод Моне и др. Не виждам нищо лошо човек да признае успехите на другите и да се учи от тях – светът не започва днес и от мен … Но най-мъдрият и голям учител е този, на който най-трудно се подражава – това е природата. Няма случайни неща. Биологията и химията изучават физическата същност на природата, докато изобразителното изкуство се занимава с видимата красота на заобикалящия ни свят.
   Все по-често чувам една и съща реплика от различни хора: Картините ти са много различни. Да, така е.Рисувам предимно пейзажи, но понякога откривам красотата и в предметите, създадени от нас хората. Затова правя и натюрморти. Може ли една жена да не харесва цветята?… Обожавам ги и това си личи от картините ми. Правя и абстракции. Всъщност такива бяха първите ми рисунки с въглените от печката, но докато те не означаваха нищо, или бяха някаква неосъзната емоция, то днешните ми цветни маслени абстракции изразяват моя хрумка, закачлива идея и приятно за окото съчетание на цветове и форми . Имам картини, посветени на мои стихове …
   Нямам богата биография като художник, но все повече хора откриват и се докосват до това, което правя. Надявам се по-голяма част от тях да съм изненадала приятно и да съм докоснала сърцата им.
   Моето мото, от което се водя не само в рисуването, но и в живота е: „Мърсотията и злото ни заобикалят от всички страни и постоянно ни се натрапват, а красотата и доброто трябва да се търсят и отглеждат като крехко цвете. За щастието и любовата трябва да се борим ежедневно”.
   Може би огромното ми желание да избягам от злобата и клюката на деня и да търся доброто, красивото, градивното, ме карат вече 15 години да потъвам все по-дълбоко в пленителния свят на изобразителното изкуство. Така неусетно се оказа, че имам зад гърба си
7-8 изложби. По-голяма част от тях са самостоятелни (за сега само в галериите на Правец и Ботевград). Имам картини, изнесени от частни лица в Холандия, Германия, Испания, Италия. По повод откриването паметника на Васил Левски в Ботевград, общината подари мои картини на Президента Г. Първанов и тогавашния председател на Народното събрание, г-н Герджиков. Танцовият ансамбъл на Ботевград преди време участваше във фестивал на танцовите и певческите изкуства в Израел. Тогава те отнесоха от Родината три мои картини.
   Трябва задължително да кажа едно огромно благодаря на моя съпруг Мариан Нитов!
   Благодарение на това, че той така успешно ме брани от прозата на деня, аз успявам спокойно да отглеждам трите си деца и да се отдам с такава страст на търсенето и пресъздаването на красивото.
   Целувам те, Мариане! “« Назад

Коментари (0)

Добави коментар