Добре дошли в сайта на Трудовец!

Веселин Димитров Вешков
публикувана: 30.10.2013г. 19:24 | прочетена: 7026 | коментари: 5

               „Неповторимият“, „Неизмерим като Вселената“, „Исполинът“ – така определят Веселин Вешков неговите приятели и познати.
                По повед 80-годишният му юбилей, Даринка Веселинова написа за него:

 Нарекли са ме
 с име Веселин –
 да веселя и все
 да се раздавам.
 
Да бъда честен
и неповторим
и цял живот
с любов да ви огрявам.
 
             Веселин Вешков е една от емблематичните и харизматични личности на Трудовец и Ботевградска община.  Надарен с рецитаторски талант, със слово, което възпитава, убеждава и одухотворява, той дава значим принос за културното и духовно развитие на Трудовец и родния край. Всяко събитие в обществения живот не е пълноценно без неговото присъствие. Като учител, а след това и инспектор в детска педагогическа стая благодарение на своята всеотдайност, мъдрост и професионализъм, променя не една детска съдба. Много са възпитаниците, които и днес, след години стискат ръката на своя учител с думите „Благодаря“.
 
            Щрих към наситената с факти и събития биография на учителя и общественика Веселин Вешков
 
            Веселин Димитров Вешков е роден на 2 август 1930 г. в с. Осиковица в семейството на свещеник поп Димитър, избран през 1932 г. за свещеник на Трудовец.
           Независимо, че Веселин е талантлив и буден младеж, пред него се затварят много врати заради отхвърления тогава религиозен дух, в който израства. Но пречките по пътя на израстването не заглушават човечността и поетичния му талант.
           След завършване на ботевградската гимназия за 1 година е нещатен библиотекар в читалището в Трудовец. После работи като нередовен учител и директор в с. Желява – Елин Пелинско. Със съдействието на тогавашния партиен секретар Димитър Василев (Мибо) получава документ за кандидатстване в Институт за прогимназиални учители – гр. Враца. Изпитите са успешно положени и става студент. Но въпреки неговата активност и талант, отново е ограничаван заради произхода му. Все пак е дадена сцена на рецитаторското му изкуство. Дори предпочитат младия Вешков пред артисти от държавния театър. В учителския институт е избран за председател на Комсомола, но отново не е утвърден заради религиозното му семейство.
           На третата година от военната служба в казармата в граничното село Звездец – Малко Търновско, Вешков е полкови учител, обучавщ неграмотни войници. Там е и  библиотекар. Първенец е в провежданите фестивали на ниво поделение, армия и национално ниво. Участва в заключителен концерт в Народния театър „Иван Вазов“. За награда е произведен в “ мл. сержант“.
           Като дипломиран учител търси работно място. Макар, че в Осиковица има такова, тогавашните партийни ръководители решават 1 година да бъде секретар на читалището в Трудовец, преди да му подсигурят учителско място. След една година е учител на разположение на Общински съвет Ботевград. Работи в селата Боженица, Врачеш, Трудовец. Шест години обучава роми в ОУ „Васил Левски“ – Ботевград, преди да заеме длъжността инспектор в Детска педагогическа стая. Непрекъснат е контактът му с комисиите по противообществени прояви в училищата, с родителите и децата, благодарение на което променя много човешки съдби. Родителите търсят съдействието на детска педагогическа стая. А самият Вешков споделя: „Никога не съм удрял дете. Обичах децата и те се отплащаха с уважение и внимание. Особено тези, които изпращах в Трудово възпитателните училища. Покъртителни бяха срещите, когато ги посещавах в тези училища“.
           Това е многоуважаваният от всички ни учител, декламатор и общественик с възрожденски дух. Той спокойно се подрежда до нашите народни будители и до учителите-будители днес.
 Насладете се на топлия глас и рецитаторския талант на г-н Веселин Вешков
 
            
Другите за него:
Иванка Меченова
Проф. Стоян Михайлов
Петко Минев
Петко Коцев
Цветан Димитров
Ваня Иванова

This text will be replaced

This text will be replaced« Назад

Коментари (5)

  • 1

Добави коментар